Το καλοκαίρι ξεκινάει με την έκθεση «Visualbility», όπου παρουσιάζεται το έργο «Translucent». Η έκθεση διοργανώνεται από την καλλιτεχνική ομάδα «Double Trouble» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Allatini – Daussault, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Thessaloniki Pride, στα πλαίσια του EuroPride 2024.
Το έργο είναι ένας χάρτινος θώρακας προστασίας τοποθετημένος πάνω σε βάση από πλεξιγκλάς ύψους 140 cm, έχει δηλαδή το ύψος ανθρώπινου σώματος, ενός διάφανου σώματος. Το υλικό από το όποιο είναι φτιαγμένος, ενώ φαίνεται εύθραυστο, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, δεν σκίζεται, ούτε καταστρέφεται με το νερό, ενώ είναι διαπερατό από το φως. Το έργο πυροδοτεί μια συζήτηση για την ανάγκη της διαφάνειας του ανθρώπου, την ανάγκη να μιλήσει, την προστασία που χρειάζεται αλλά και τη δύναμη που έχει.
Ακολουθεί το Δελτίου Τύπου:
Tο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Προξενείο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη και το EuroPride 2024 σας προσκαλούν, στην ομαδική εικαστική έκθεση «Visualbility», με χρονική διάρκεια από 06 έως 26 Ιουνίου 2024.
Η έκθεση διοργανώνεται από την καλλιτεχνική ομάδα «Double Trouble» -μια ομάδα 80 ενεργών προσωπικοτήτων-, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Allatini – Daussault, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Thessaloniki Pride, στα πλαίσια του EuroPride 2024 και της Πορείας Υπερηφάνειας.
Η εικαστική έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το δικαίωμα στην ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την υποστήριξη στο σεβασμό κάθε διαφορετικότητας, της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας.
Σε μια χρονιά όπου καθιερώθηκε στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος για τα ομόφυλα άτομα, αλλά παράλληλα εντείνονται τα βίαια επεισόδια έναντι κάθε μορφής διαφορετικότητας, κρίνεται αναγκαίο να δίνονται ακόμα καθημερινά και με κάθε αφορμή οι μάχες ισότητας, συμπερίληψης και κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Μέσα από την υποστήριξη του δικαιώματος στην Ορατότητα, κάθε άτομο καλείται να επανανοηματοδοτεί έννοιες όπως αυτές του τραύματος, του βιώματος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιρροής τους στο συλλογικό ασυνείδητο.
Οι πρώτες πορείες υπερηφάνειας γεννήθηκαν πριν από πενήντα και πλέον χρόνια, έκτοτε όμως, καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αγωνίζονται για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την προώθηση των δικαιωμάτων και της αποδοχής έναντι των μειονοτήτων, είτε είναι εθνοτικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές ή φύλου, κ.α. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος. Η τέχνη, ως ένας πραγματικός φορέας επίγνωσης, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των παραστάσεών μας.
Με την εικαστική αυτή έκθεση εμπλέκεται άμεσα το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό πεδίο. Τα 80 άτομα που συμμετέχουν καταπιάνονται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τα ψηφιακά έργα, την performance και άλλες μορφές τέχνης, μέσα από πολλαπλούς στοχασμούς γύρω από έννοιες όπως το σώμα, οι «κανόνες», οι αξίες, η ελευθερία, η χειραφέτηση, η ενδυνάμωση, η μνήμη, η ταυτότητα, οι συλλογικές αναπαραστάσεις, η σεξουαλικότητα, η αγάπη, τα φύλα.
Ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός ανοιχτού και φωτισμένου κόσμου, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα, πιστεύοντας βαθιά σε αυτήν, προσπαθώντας καθημερινά να την υπερασπιστεί, εξασφαλίζοντας την ελευθερία σε κάθε άνθρωπο να ζήσει την ταυτότητα και τη διαφορετικότητά του, με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπως την επιθυμεί.
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Αμανατιάδου Χρυσή
Αμελαδιώτης Δημήτριος
Βαξεβανίδη Δέσποινα
Βλασίδου Δάφνη
Βλάχος Αναστάσιος
Βράντση Χρυσή
Γαγρίνας Ιωάννης
Γαζέα Άννα
Γεωργούδα Μελίνα
Γιαννούλης Άγγελος
Δημόκα Μαρία
Δημουτζίκη Δανάη
Διδασκάλου Ιωάννης
Δούλια Έφη
Δουλούδης Κωνσταντίνος
Θεοδωροπούλου Δήμητρα
Καβαλλάρη Δέσποινα
Καζάκου Λία
Καλαβριανού Παυλίνα
Καπετάν-Λάμπρου Δώρα
Καπετάνου Αλέξανδρος
Καπετάνου Δημήτριος
Καρακόλης Νικόλαος
Καραμανλή Ειρήνη
Κατσιούλη Τζωρτζίνα
Κιούση Σοφία
Κιουτσιούκης Κωνσταντίνος
Κομπατσιάρη Μαρία
Κοντός Ιωάννης
Κυριαφίνη Αικατερίνη
Κωνσταντινίδου Χρύσα
Λέκκα Ανθούσα
Μακρή Κωνσταντία
Μανουσοπούλου Κασσιόπη
Μαντά Νάσια
Μπάρμπα Ελεάννα
Μπλαζουδάκη Λίλιαν
Μπολιάκη Νιόβη
Μπούνιας Γεώργιος
Νικολαϊδου Ειρήνη
Παλαιολόγος Γεώργιος
Παλαιολόγος Νικόλαος
Παπαβασιλείου Αλεξάνδρα
Παπαδημητρίου Άγγελος
Παπάζη Κυριακή
Παπαηλιάκης Ηλίας
Παπαμήτρου Φλωρεντία
Παπαπαναγιώτου Χρήστος
Παπαχρήστος Δημήτριος
Πεχλιβανίδου Σοφία
Πιπερίδης Αβραάμ
Πλούμη Ασημένια
Πολίτη Αγγελική
Ποποφίδου Άννα
Πράττου Αικατερίνη
Ρεντζούλα Νεφέλη
Ρούντολφ Ίων
Σαμαριτάκη Ιωσηφίνα
Σισμανίδης Μιχαήλ
Σπαντιδάκης Οδυσσέας
Τζιώτης Ισίδωρος
Τιφτικτσόγλου Ζαφειρία
Τριανταφύλλου Νικόλαος
Τρύφων Χρυσάνθη
Τσακίρης Κωνσταντίνος
Τσεσμελή Μαρία
Τσιάλιου Μάνθα
Τύπου Αλεξάνδρα
Φάκος Κωνσταντίνος
Φάκου Κωνταντίνα
Φεσσάρα Καλλιόπη
Φωκάς Κωστής
Χάλη Αναστασία
Χατζημανώλη Βασιλική
Χατζημπετέλης Ιωάννης
Χατζηπαπαθεοδωρίδης Κωνσταντίνος
Χατζόπουλος Περικλής
Ψωμά Λία
Επιμέλεια κειμένου και έκθεσης:
Καπετάνου Αλέξανδρος
Επιμέλεια αφίσας:
Βάσω Κουϊδου
Εγκαίνια: 06/06 19:00
Διάρκεια: 06-26/06
Ωράριο:
Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 21:00
Σάββατο 11:00 – 14:00
Γαλλικό Ινστιτούτο
Λεωφόρος Στρατού 2Α,
Τ.Κ. 54640
Είσοδος Ελεύθερη
Προσβάσιμο με αμαξίδιο